10 tips voor
betere relaties
De kwaliteit van de relatie die je met jezelf en anderen hebt, bepaalt de kwaliteit van je leven. In een goede relatie versterk je elkaar. Maar wat als de irritatie toeneemt of je het gevoel hebt dat de ander je niet hoort of ziet?
Met deze tien tips verbeter je de relatie met anderen. Praktische tips, die je vandaag al kunt toepassen. En bij elke tip vind je een reflectievraag die je helpt om te groeien in de relatie.
Tip 1: Investeer in de relatie met jezelf
Elke relatie weerspiegelt de relatie met jezelf. Wat doe jij om de relatie met jezelf te onderhouden? Neem jezelf en je eigen behoeften serieus. Door jezelf op de eerste plek te zetten, werk je indirect ook aan de relatie met de ander.
Zelfonderzoek: Wat zou het opleveren om jezelf vaker op de eerste plek te zetten? En hoe kun je dit concreet doen?
Tip 2: Breng je waarden in kaart
Als je niet weet wat je waarden zijn, dan leef je waarschijnlijk naar de waarden van anderen. Je waarden zijn je kompas om keuzes te maken die voldoening geven. Denk aan waarden als eerlijkheid, ambitie, authenticiteit, seksualiteit of persoonlijke groei. Ze bepalen wat écht belangrijk voor je is en aan wie en wat je je tijd en energie wilt besteden. Welke waarde wil jij de komende tijd meer aandacht geven?
Zelfonderzoek: Welke waarde wil jij de komende tijd meer aandacht geven? En hoe beïnvloedt dit de relatie met anderen?
Tip 3: Gezien en gehoord worden begint bij jezelf
Gezien en gehoord worden begint met jezelf laten zien en horen. Iets wat soms ontzettend spannend is. Omdat je niet kunt peilen hoe de ander zal reageren, wacht je af tot de ander de eerste stap zet. En gebeurt dat niet, dan ben je teleurgesteld. Maar door een afwachtende houding aan te nemen, misken je je eigen verantwoordelijkheid. Dus pak je plek en spreek je uit.
Zelfonderzoek: In welke situaties voel jij je niet gezien of gehoord? Wat zou het effect zijn als je je vaker uitspreekt?
Tip 4: Leer spelen met afstand en nabijheid
Veel gedoe in relaties ontstaat doordat je je teveel laten leiden door je gevoelens en emoties. Je gaat zo op in de situatie, dat je niet meer scherp ziet waar het nu eigenlijk omgaat. Uitzoomen helpt je om objectief te kijken en nieuwe mogelijkheden te zien.
Zelfonderzoek: Denk eens terug aan een recente situatie waarin jij geraakt werd. Een situatie waarin je mogelijk boos of teleurgesteld was. Als je uitzoomt, welke waarde was dan voor jij belangrijk? En wat zou mogelijk belangrijk zijn geweest voor de ander?
Tip 5: Onderzoek je triggers
Het gedrag van de ander triggert soms onze onbewuste gevoelens en emoties. Je raakt geïrriteerd of reageert feller dan je eigenlijk wil. De Zwitserse psychiater Carl Jung zei ooit: 'Totdat je het onbewuste bewust maakt, zal het je leven beheersen.' Je triggers gaan vaak ook over je schaduwkanten. Jouw schaduw is dat deel van je persoonlijkheid wat niet welkom was of wat je liever niet aan anderen wilt laten zien. Bijvoorbeeld boosheid, verdriet of misschien je zachte, vrouwelijke kant.
Zelfonderzoek: Welk gedrag van de ander triggert jou? Stel jezelf de vraag: 'Wat zegt het gedrag van de ander over mij? En wat valt er hier te leren?'
Intimiteit is elkaar ontmoeten op de grens. Daar waar het écht spannend wordt. Dat vraagt om overgave.
Tip 6: Wacht niet te lang met jezelf uitspreken
In elke relatie ontstaat er wel eens gedoe. Kleine irritaties stapelen zich op als je je niet uitspreekt. En voor je het weet heb je een volle spaarkaart en barst de bom. Emoties zijn beter beheersbaars als je tijdig aangeeft wat je niet prettig vindt. Check hoe het voor de ander is en doe vervolgens een suggestie hoe je het graag anders zou zien.
Zelfonderzoek: Welke randvoorwaarden maken het makkelijker voor jou om jezelf uit te spreken? Heb je iets van jezelf nodig? Bijvoorbeeld lef of jezelf toestaan om voor jezelf op te komen. Of kan de ander je helpen, bijvoorbeeld door naar je te luisteren en je niet te onderbreken.
Tip 7: Herken de liefdestaal van jou en je partner
Ieder mens wil gehoord en gezien worden. Maar hoe dit werkt is voor iedereen anders. Als jij en je partner een verschillende taal gebruiken om jullie liefde te tonen, dan begrijpen jullie elkaar vaak niet. De Amerikaanse therapeut Gary Chapman is de grondlegger van de vijf liefdestalen:
1. Positieve woorden (complimenten, erkenning, opbouwende woorden)
2. Tijd en aandacht (samen zijn, leuke dingen ondernemen, oprechte interesse)
3. Cadeaus (een aardigheidje waarmee je je waardering laat blijken)
4. Dienstbaarheid (een helpende hand bieden en er voor de ander zijn)
5. Lichamelijke aanraking (een knuffel, zoen of omhelzing)
2. Tijd en aandacht (samen zijn, leuke dingen ondernemen, oprechte interesse)
3. Cadeaus (een aardigheidje waarmee je je waardering laat blijken)
4. Dienstbaarheid (een helpende hand bieden en er voor de ander zijn)
5. Lichamelijke aanraking (een knuffel, zoen of omhelzing)
Zelfonderzoek: Welke liefdestaal heeft jouw voorkeur? In hoeverre geef je dit aan anderen aan? Meer over de liefdestalen lees je in dit artikel.
Tip 8: Niet alles is wat het lijkt
Communicatie is essentieel in elke relatie. Maar soms is onze communicatie gebaseerd op aannames en oordelen. Iemand reageert niet, waardoor jij invult dat het hem niet interesseert. Of je lacht, terwijl je je eigenlijk gekwetst voelt. Op zulke momenten vraagt het om oprechte interesse, moed en kwetsbaarheid om het échte gesprek met elkaar aan te gaan en elkaar voorbij de oordelen te ontmoeten.
Zelfonderzoek: In welke situaties ben jij geneigd om aannames te doen? Wat zou het opleveren om meer vragen te stellen?
Tip 9: Oefen met open en eerlijk communiceren
Een relatie leeft en is niet statisch. Er kunnen dingen gebeuren waardoor je elkaar even niet goed kunt vinden. Soms mis je iets of heb jij of de ander meer ruimte nodig. Ben je beiden bereid om het gesprek aan te gaan, ook als het lastig wordt? Open en eerlijke communicatie is de basis om samen te groeien. Uit elkaar groeien is een proces, elkaar weer vinden ook.
Zelfonderzoek: Wat is jouw eerste neiging als het ingewikkeld wordt? Trek je je terug in jezelf? Maak je jezelf klein en pas je je aan? Word je strijdbaar en ga je in de aanval? Of ben je in staat om de ander te ontmoeten vanuit een open en kwetsbare houding?
Tip 10: Blijf moeite doen (of niet)
Een relatie ontstaat in het midden. Dat vraagt een blijvende investering van beide kanten. Als je merkt dat een relatie niet loopt zoals je wilt, ga er dan mee aan de slag. Door het bespreekbaar te maken of hulp te zoeken. Of accepteer dat het niet werkt en sla een nieuwe weg in.
Zelfonderzoek: Denk eens terug aan een eerdere relatie die betekenisvol voor je was. Wat heb je hiervan geleerd? Welke positieve eigenschappen heb je ontwikkeld die je helpen om betere relaties aan te gaan en te onderhouden? En wat zou je hier nog in willen leren?
Vond je deze tips nuttig?
Deel ze dan met iemand in je omgeving.
Bouw vandaag nog aan
meer vertrouwen in jezelf
Goede relaties en zelfvertrouwen gaan hand in hand. Want als jij je goed voelt, straalt dat ook uit op de ander. Gelukkig kun je leren om je zekerder te voelen. In dit magazine ontdek je vijf krachtige technieken waarmee je je zelfvertrouwen vergroot.
Het magazine is onderweg!
Niks ontvangen? Check je spam-filter.
Je ontvangt maandelijks een mail met tips & inspiratie. Afmelden kan eenvoudig onderaan elke nieuwsbrief.
Neem contact op
-
Geestbrugkade 32, 2281 CX Rijswijk, Nederland
-
contact@reneluisman.nl
-
KvK-nummer: 59693908
-
IBAN: NL49 KNAB 0259 9752 22
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Ontvang maandelijkse updates over nieuws, artikelen, tips en meer.
Dank je!
Gay Men Coaching © 2014 - 2023
met 5 KRACHTIGE tools OM je ZEKER TE VOELEN
Als bonus ontvang je maandelijks een e-mail met tips & inspiratie. Onderaan elke nieuwsbrief kun je je eenvoudig weer afmelden.