Door deze 5 talen ging ik anders naar mijn relatie kijken

Sep 10 / Rene Luisman
Toen ik voor het eerst over de vijf talen van de liefde hoorde, zat ik dicht tegen een relatiecrisis aan. Wat ik ook probeerde, het leek wel alsof mijn partner en ik elkaar niet begrepen. 

Ondanks dat ik veel weet over hoe mensen communiceren, was de communicatie tussen mijn vriend en mij soms alles behalve effectief. En als er één onderwerp is waarin communicatie essentieel is, dan is het wel in de liefde. En tegelijkertijd zo complex. 

Weet je bijvoorbeeld wat jouw eigen liefdestaal is? En die van je partner? Ontdek welke vijf talen er zijn.
Wat heb jij nodig om te bloeien?
Houden van is een term die we gebruiken voor alles wat we op prijs stellen. Of het nu gaat om lekker eten, sporten, shoppen, het weer of iemand die ons dierbaar is. We gebruiken de term te pas en te onpas. Maar tegelijkertijd heeft het zo'n gelaagdheid, dat het maakt dat we ons soms zo onbegrepen voelen.

Want waar de één het nodig heeft om regelmatig te horen dat iemand van hem of haar houdt, is dit voor een ander zo vanzelfsprekend dat het niet hoeft te worden uitgesproken.

Gary Chapman, een Amerikaanse schrijver en relatietherapeut, beschrijft dat er vijf talen zijn waarin mensen met elkaar communiceren. Net als bij je moedertaal zijn er één of twee talen die je beter beheerst. Je kunt er niet zomaar op vertrouwen dat je voldoende hebt aan je eigen moedertaal. Als je partner jouw taal niet begrijpt, kun je nog zoveel liefde geven, maar het komt niet aan.

Voor de een is een aanraking of een compliment belangrijk. Een vorm van erkenning waarmee je laat zien dat je om de ander geeft. Terwijl de ander hier wellicht geen behoefte aan heeft en liever samen uit eten gaat. En voor je het weet beland je in een conflict waaraan je allebei een kater overhoudt.

Wanneer je weet welke liefdestaal iemand spreekt, leer je op een dieper niveau communiceren dan alleen met woorden.


De vijf talen die Gary onderscheidt zijn:

 Positieve woorden
Hoe waardeer je iemand in de dingen die je zegt? Een compliment, een aanmoediging, het uitspreken van je vertrouwen in de ander. Uiteraard is de toon waarop je iets zegt ook belangrijk.
 Tijd voor de ander 
De ander je volledige aandacht en tijd geven. Samen naar de film gaan, een spelletje doen of samen praten. Niet gericht op wat je zelf wil zeggen, maar op wat je van de ander hoort. Dit is positief luisteren, waarbij je de tijd neemt om gevoelens, gedachten en verlangens van de ander te begrijpen, en die van jou te delen. Hierbij is het van belang dat je je bewust bent van je emoties, zodat je je kunt blootgeven aan de ander.
 Cadeaus geven
Liefde gaat gepaard met geven en hoewel alle vijf talen een vorm van geven zijn, is dit de meest concrete vorm ervan. Daarbij gaat het niet om de waarde van het cadeau, maar om de intentie en het feit dat je aan de ander denkt.
 Elkaar helpen
Deze taal betekent dat je de liefde voor je partner uit door dingen te doen. Mensen met deze liefdestaal zijn behulpzaam, steken gemakkelijk de handen uit de mouwen en staan klaar voor de ander. Mensen die deze taal ‘spreken’ helpen vanuit een positieve instelling en niet vanuit plicht of angst.
  Lichamelijk contact
Hoe raak je elkaar aan? Deze liefdestaal draait lang niet alleen om seks, maar ook om een knuffel, liefdevol kneepje in de schouder, tegen elkaar aan zitten terwijl je Netflix kijkt of hand in hand over straat lopen. Wanneer iemand lichamelijk afstand neemt, kan dat voelen als een afwijzing. Fysiek contact en toegankelijkheid zijn heel belangrijk wanneer je op lichamelijke manier je liefde uit.

Welke liefdestaal is jouw favoriet?
Voor mij zijn positieve woorden en lichamelijk contact onmisbaar in een relatie. Zodra ik een van beiden mis, ga ik ontzettend mijn best doen om erkenning te krijgen. Dat kost mij veel energie en komt op de ander vaak overweldigend over.

Weten wat mijn voorkeurstalen zijn, geeft me rust. Nu kan ik ook beter aangeven waar ik behoefte aan heb. Mijn partner en ik spreken allebei een andere taal. En we zijn beiden bereid om elkaars taal te leren.

Wanneer twee mensen een band met elkaar aangaan, is goede communicatie het belangrijkste wat er is. En communiceren gaat nu eenmaal een stuk makkelijker als je weet welke taal de ander spreekt.

Je las een artikel van Gay Men Coaching

Reageren mag altijd - en delen uiteraard ook

Waar ik je graag bij help:
  • Cursus zelfliefde - Leer stap voor stap hoe je een positief zelfbeeld opbouwt.
  • Mannengroep - Ontdek hoe andere homomannen met thema's als intimiteit en seksualiteit omgaan.
  • Coming-out programma - Als je voor, tijdens of na je coming-out wel wat steun kan gebruiken.
  • Individuele coaching - Als je de relatie met jezelf of anderen wilt verbeteren.
En verder:
Volg me op:
Created with