Tien tips om uit de kast te komen

Oct 10 / Rene Luisman

Of je nu 15 of 55 jaar bent, het moment waarop je anderen voor de eerste keer vertelt over je seksuele geaardheid of genderidentiteit is voor veel jongens en mannen een kwetsbaar en impactvol moment. Deze tien tips helpen je hierbij.
Empty space, drag to resize

Tip 1: Onderzoek je sekse, gender en seksuele oriëntatie

Veel mensen groeien op met traditionele overtuigingen over mannen en vrouwen. Vaak beïnvloed door de cultuur en religie waarin je opgroeit. Dat maakt het soms ingewikkeld om je eigen sekse, gender en seksuele oriëntatie te begrijpen en te accepteren. Daarom is het zinvol om voordat je uit de kast komt, eerst te onderzoeken wat je sekse, gender en seksuele oriëntatie is.

Hieronder leggen we het verschil uit tussen genderidentiteit, sekse, seksuele oriëntatie en genderexpressie. 
Genderidentiteit
Biologische sekse
Seksuele oriëntatie
Genderexpressie
Gender gaat over hoe je je identificeert. Voel je je man, vrouw of iets er tussen in? In plaats van twee hokjes, is het een spectrum waarin je je kunt bewegen tussen vrouw en man. Zo kan het zijn dat je je in een bepaalde fase van je leven meer man of vrouw voelt. Non-binair betekent dat je je met geen van beide genders identificeert.
Sekse gaat over je geboortegeslacht. De meeste mensen hebben geslachtskenmerken van een man of vrouw. Maar ongeveer 1 op de 200 mensen worden met zowel mannelijke als vrouwelijke lichamelijke kenmerken geboren. We spreken dan van intersekse. Meestal is dit aan de buitenkant niet te zien. Denk aan een man die ook een baarmoeder heeft of een vrouw die ook mannelijke chromosomen draagt. Er zijn op dit moment zo'n 48 variaties bekend.
Expressie gaat over wat je van jezelf aan anderen laat zien. Hoe kleed je je, draag je wel of geen make-up, hoe beweeg je je, etc. Net als de andere drie categorieën is ook dit een spectrum waar binnen je je kunt bewegen. 
Je seksuele oriëntatie gaat over op wie je verliefd wordt. Dit zegt niets over je eigen gender, maar wel iets over de gender(s) waar je op valt. Daarbij kun je nog verschil maken tussen romantische en seksuele aantrekkingskracht. Val je op vrouwen, op mannen, op allebei of voel je je meer aangetrokken tot iemands karakter en maakt het geslacht je niet zo veel uit. 

Tip 2: Geef jezelf de tijd om te wennen

Wanneer je ontdekt dat je op mannen valt, dan gaat dat soms samen met verschillende gevoelens en vragen. Ben ik homo of bi, of is het een fase die weer overgaat? Waarom overkomt mij dit? Wat als mijn omgeving erachter komt?

Neem de tijd voor zelfonderzoek. Zoek (online) naar informatie, sluit je aan bij een lokale praatgroep of praat erover met andere LHBT'ers. En weet dat er niks mis met je is, wat je ook voelt. Zorg dat je eerst zelf op je gemak bent met je seksualiteit of genderidentiteit, voordat je deze met anderen deelt. 

Tip 3: Kies je eigen moment (of nog niet)

Niemand bepaalt of, waar én wanneer je uit de kast moet komen. Dat is geheel aan jou. Er zijn jongens die op hun 11e uit de kast komen. En er zijn mannen van 70 jaar die na jaren met een vrouw getrouwd te zijn geweest ontdekken dat ze op manen vallen. Belangrijk is dat jij er klaar voor bent en dat je het op jouw manier doet.

Tip 4: Neem iemand in vertrouwen

Je hoeft je geaardheid niet gelijk met de hele wereld te delen. Kies eerst iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin die positief over LHBT'ers praat of bij wie je je veilig voelt. En er is niet zo iets als het juiste moment. Vaak creëer je dit moment zelf door een tijd en plek te kiezen die voor jou goed voelt. En als je het eerst met één iemand deelt, gaat het de tweede keer meestal makkelijker.

Tip 5: Bepaal zelf hoe je het wilt delen

Misschien vind je het fijn om het persoonlijk te vertellen. Bij jou of de ander thuis, op een neutrale plek, of terwijl je samen een wandeling maakt. Kies een plek waar jij en de ander zich relaxt en/of veilig voelen. Het kan ook zijn dat je liever een brief schrijft of een videoboodschap opneemt. Hoe je het brengt is aan jou, maar wees wel duidelijk zodat de ander niet hoeft te raden wat je bedoelt.

Tip 6: Je hoeft je niet te verantwoorden

Je seksuele geaardheid en genderidentiteit is geen keuze. Je bent dan ook aan niemand verantwoording schuldig. Voorkom dat je jezelf gaat verontschuldigen of verdedigen. En je bepaalt zelf hoeveel je deelt. Wat je seksuele rol of voorkeuren zijn en met wie je het bed deelt gaat je moeder niks aan.

Tip 7: Geef de ander de tijd

Maak je geen zorgen als de persoon bij wie je uit de kast komt niet meteen reageert zoals je had gehoopt. Misschien had de ander al een vermoeden. Maar het kan ook zijn dat het onverwacht komt. Ze hebben misschien wat tijd nodig om het te verwerken, voordat ze je hun steun geven.

Tip 8: Zorg voor een back-up plan

Uit de kast komen gaat niet altijd precies zoals verwacht. Hopelijk reageert je omgeving positief en ondersteunend. Maar als dit niet het geval is, dan is het handig om een back-up plan te hebben. Kun je bij een vriend of vriendin blijven als er thuis spanning ontstaat? Heb je een broer of zus die met je ouders kan praten om hen tot rede te brengen? 

Tip 9: Je raakt soms ook mensen kwijt

Er zijn helaas nog steeds mensen die moeite hebben met homoseksualiteit. Soms betekent jouw coming-out het einde van een vriendschap of relatie. Dit zegt meer over de ander dan over jou. Weet dat je ook nieuwe vrienden zult maken die je wel accepteren om wie je bent.

Tip 10: zorg voor jezelf en zoek steun 

Die eerste persoon vertellen kan soms de grootste en meest spannende stap zijn. Een vriend of familielid die ervoor je is, kan het makkelijker maken. Heb je niemand in je omgeving met wie je dit kunt delen? Met ons coming out mentor programma word je voor, tijdens of na je coming out gesteund door een andere bi of homoman die weet hoe het is om uit de kast te komen. 

Je las een artikel van Gay Men Coaching

Reageren mag altijd - en delen uiteraard ook

Waar ik je graag bij help:
  • Cursus zelfliefde - Leer stap voor stap hoe je een positief zelfbeeld opbouwt.
  • Mannengroep - Ontdek hoe andere homomannen met thema's als intimiteit en seksualiteit omgaan.
  • Coming-out programma - Als je voor, tijdens of na je coming-out wel wat steun kan gebruiken.
  • Individuele coaching - Als je de relatie met jezelf of anderen wilt verbeteren.
En verder:
Volg me op:
Created with