Als de liefde stopt met stromen

Dec 23 / Rene Luisman
Hoopvol en gespannen fiets ik in de herfst van 2015 van Den Haag naar de oude parochie van Schipluiden. Al jaren leef ik vanuit mijn hoofd. Maar nu ben ik onderweg naar een natuurgeneeskundige 
die me in contact zal brengen met mijn lijf.

Want mijn lijf is onbekend terrein. Meestal heb ik geen besef van wat ik werkelijk voel. En als gevoelens en emoties zich aandienen, dan zijn ze zo intens dat ik de controle verlies. 

Vooral in intieme relaties wordt het ingewikkeld. Ik verlang naar liefde en erkenning, maar kom je te dichtbij dan verstijf ik. Mijn lijf gaat op slot en ik schiet naar mijn hoofd. 

Keer op keer belemmert me dit om echte verbinding aan te gaan. Uit pure frustratie besluit ik die herfst 
op onderzoek uit te gaan. Waarom voel ik niks? Is er iets mis met me? En valt er nog iets te redden?

Een online zoektocht brengt me bij een natuurgeneeskundige arts. Hij legt op zijn website uit dat veel van zijn cliënten lichamelijke blokkades ervaren. Een hoofd vol gedachten, een lijf gespannen, zwaar en afwezig. De herkenning is zo groot, dat ik over mijn angst heenstap en een afspraak maak.

Twee weken later lig ik op een smoezelige behandeltafel op de zolder van de parochie in Schipluiden. Uit een oude versleten dokterskoffer tovert hij een set met naalden tevoorschijn. Mijn ogen volgen zijn handen terwijl hij meerdere injecties in mijn kin spuit. 

En dan gebeurt het. Een warm, tintelend gevoel verspreid zich door mijn hele lijf. Ik raak ontroerd.
Mijn lijf voelt ineens weer van mij. Een euforisch gevoel dat ik leef en met een brede lach fiets ik naar huis.

Nu, zeven jaar later weet ik dat er ook andere manieren zijn om het contact met je lijf te herstellen. Bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen en lichaamswerk, iets waar ik zelf de voorkeur aan geef. 

Want ook in mijn werk als coach tref ik vaak mannen die gaandeweg het contact met hun lijf zijn kwijtgeraakt. Vaak kenmerkt zich dit door spanning in het lijf. Of het hart of de bekken die tijdens een omhelzing uit contact wordt gehouden. Of een ademhaling die oppervlakkig is en regelmatig stokt. Het lichaam voelt feilloos wanneer het spannend wordt. 

Zo'n tweedeling tussen hoofd en lijf kan ontstaan als een kind in de leeftijd tussen drie en vijf jaar onvoldoende leert in te dalen in zijn lijf. 

In die fase zijn liefde en seksualiteit nog niet van elkaar losgekoppeld. Het kind krijgt voor het eerst echt contact met zijn bekken. En vanuit nieuwsgierigheid en onbevangenheid oefent het gracieuze en verleidelijke poses op de ouder. Op deze wijze zoekt het kind naar erkenning op de vraag: Ben ik leuk, mooi, lief of stoer?’ 

Binnen een gezonde ontwikkeling bevestigt en begrenst de ouder dit. Zo kan er verbinding ontstaan met de rest van het lichaam, en dan met name met het hart.

Maar deze uitreiking roept soms ook verwarring op bij de ouder. Als vader onwennig is met fysiek contact of zijn eigen seksuele gevoelens niet vertrouwt. Of als moeder verkrampt reageert op de toenadering van het kind. 
Maar deze uitreiking roept soms ook verwarring op bij de ouder. Als vader onwennig is met fysiek contact of zijn eigen seksuele gevoelens niet vertrouwt. Of als moeder verkrampt reageert op de toenadering van het kind. 
Dit kan leiden tot een diepe kwetsing van het kind en een splitsing tussen liefde en seksualiteit. Het kind trekt onbewust de conclusie dat hart of bekken niet welkom is, waardoor de energie stopt met stromen. Wanneer dit patroon zich in het volwassenleven herhaalt in intimiteit en seksualiteit, volgt een dynamiek van aantrekken en afstoten.
Misschien herken je het wel. Eén van beide partners verlangt naar passie en genegenheid, terwijl de ander gefocust is op seksualiteit. Hart óf bekken blijft uit het contact, waardoor je de ander nooit helemaal krijgt. 
Beiden hebben op zo'n moment de uitdaging om zichzelf volledig in te brengen. Om de ander toe te laten, ook daar waar het lastig of spannend wordt. Want pas als je jezelf volledig durft te geven kan de energie weer stromen.

Je las een artikel van Gay Men Coaching

Reageren mag altijd - en delen uiteraard ook

Waar ik je graag bij help:
  • Cursus zelfliefde - Leer stap voor stap hoe je een positief zelfbeeld opbouwt.
  • Mannengroep - Ontdek hoe andere homomannen met thema's als intimiteit en seksualiteit omgaan.
  • Coming-out programma - Als je voor, tijdens of na je coming-out wel wat steun kan gebruiken.
  • Individuele coaching - Als je de relatie met jezelf of anderen wilt verbeteren.
En verder:
Volg me op:
Created with