Wat als de behoefte aan externe validatie je leven beheerst?

Oct 29 / Rene Luisman
Gezien en gehoord worden, een basisbehoefte van de mens. Maar wat als je sterk afhankelijk bent van externe validatie? De bevestiging en erkenning van de ander dat je er toe doet. 

In dit artikel leg ik uit hoe externe validatie voor sommige homomannen een uitputtende en onbevredigende zoektocht is. En hoe je meer stevigheid uit jezelf haalt door te werken aan zelfvalidatie.
Het gevoel dat je er nooit helemaal bij hoort
’Daar heb je die homo weer.’ Ze zeggen het niet, maar je hoort het ze denken als je ergens binnen stapt. Ook al vind je van jezelf dat het niet zo zichtbaar is, er wordt vast achter je rug om over je gepraat. Want homo zijn is prima, zolang je het niet te veel laat zien. 

En dus doe je altijd extra je best. Je sport vier keer in de week, zodat je er goed uitziet. Je loopt wat stoerder, zodat je niet onderdoet voor andere mannen. En als er grappen worden gemaakt over homo’s lach je mee, om te voorkomen dat de aandacht op jou valt. 

Maar wat je ook doet, het voelt alsof je het nooit goed doet of er nooit echt bij hoort.

Psycholoog Alan Downs gebruikt in zijn boek ‘fluwelen woede’ veelvuldig de term validatie. De bevestiging dat wie je bent en wat je doet oké is in de ogen van de ander. 

Wat is externe validatie?
Wanneer je aan jezelf twijfelt, is het een logische stap om op zoek te gaan naar erkenning. En vind je deze erkenning niet bij jezelf, dan richt je de zoektocht meestal buiten jezelf. Even horen dat je het goed hebt gedaan, of wat je zei niet raar was en of je nog wel goed in de markt ligt. 

Er is niks mis met externe validatie. Dit is een menselijke behoefte die we nodig hebben om te kunnen groeien en overleven. Het wordt een ander verhaal als je afhankelijk raakt van de erkenning van anderen om je goed te voelen. Dan wordt het mogelijk een uitputtende en op termijn onbevredigende zoektocht. Gewoonweg omdat de externe validatie nooit volledig compenseert wat er diep in de kern ontbreekt. 
Hoe harder je werkt, hoe minder voldoening je ervaart
Door de angst voor afwijzing ontwikkelen sommige homomannen de overtuiging dat er iets fundamenteel mis met hen is. Je bent mogelijk ooit tot de conclusie gekomen dat het noodzakelijk is om je ware ik te verbergen om liefde en acceptatie van je omgeving te krijgen. 

Wanneer je denkt dat een deel van jou niet welkom is, dan ontwikkel je soms gedrag om wel geaccepteerd te worden. Dat kan door een deel van jezelf verborgen te houden of door je anders voor te doen. In beide gevallen is het hard werken en gaat het ten koste van je authenticiteit. Je laat alleen dat deel van jezelf zien waarvan je zeker weet dat het welkom is. En hoe minder je jezelf welkom voelt als mens, hoe meer je moet verbergen of doen alsof je anders bent (zie afbeelding). 
Hoe harder je werkt, hoe minder voldoening het geeft. Want wanneer je dan erkenning krijgt op dat kleine deel dat wel geaccepteerd wordt, voelt dat soms leeg of frustrerend. 

Drie stappen om meer erkenning uit jezelf te halen
Door een gebrek aan externe validatie heb je mogelijk ook niet geleerd om je zelfvalidatie te ontwikkelen. Of te wel, om jezelf de erkenning te geven dat wie je bent en wat je voelt oké is. Dat jij er toe doet en een eigen mening mag hebben. In plaats daarvan is je focus sterk gericht op wat een ander denkt of zegt. 
Meer stevigheid uit jezelf halen, begint dus met vaker luisteren naar jezelf. Door niet meteen de oversteek te maken naar de ander. Maar eerst de tijd te nemen om te voelen en ervaren wat je bij jezelf tegenkomt. En door je eigen gedachten en gevoelens serieus te nemen en hiernaar te handelen. 

Je las een artikel van Gay Men Coaching

Reageren mag altijd - en delen uiteraard ook

Waar ik je graag bij help:
  • Cursus zelfliefde - Leer stap voor stap hoe je een positief zelfbeeld opbouwt.
  • Mannengroep - Ontdek hoe andere homomannen met thema's als intimiteit en seksualiteit omgaan.
  • Coming-out programma - Als je voor, tijdens of na je coming-out wel wat steun kan gebruiken.
  • Individuele coaching - Als je de relatie met jezelf of anderen wilt verbeteren.
En verder:
Volg me op:
Created with