Hoe verwerk je een pijnlijke relatie?

Jul 10 / Rene Luisman
Het intense gevoel van verdriet, woede of verslagenheid wanneer een relatie eindigt. Alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen en je met lege handen achterblijft. Je vraagt je af hoe je verder moet. En of er ooit weer een moment komt dat je het aandurft om je hart aan een andere man toe te vertrouwen. 
Hoe verwerk je een vorige relatie zodanig dat deze een nieuwe liefde niet in de weg staat?
‘There’s no version of love that doesn’t come with the risk of heartbreak.’ - Jillian Turecki
In mijn praktijk praat ik regelmatig met mannen over het verdriet en de teleurstelling die een relatiebreuk met zich kan brengen. In deze gesprekken zie ik vaak twee tegengestelde bewegingen van hoe mannen omgaan met verlies. Blijven hangen in wat is geweest, of miskennen van het verlies. Veelal omdat we niet hebben geleerd om te gaan met verlies. Of omdat het te pijnlijk of confronterend is om te voelen wat er werkelijk is. Maar beide bewegingen belemmeren je emotionele ontwikkeling en staan een gezonde, nieuwe relatie in de weg.
Strategie 1 - Blijven hangen in wat is geweest
Deze beweging is gericht op het verleden. Je klampt je als het ware vast aan wat is geweest en doet er alles aan om dit te behouden of terug te veroveren. In plaats van te accepteren dat het over is en dat je verder hebt te gaan, blijf je je aandacht en energie richten op je ex-partner. Je checkt nog regelmatig zijn profiel, leest zijn berichten steeds opnieuw en zoekt naar signalen voor zijn liefde voor jou of waaruit je de breuk had kunnen zien aankomen. En ook al ontmoet je voorzichtig andere mannen, je hart is nog deels bij je ex, waardoor de ander je nooit helemaal krijgt.
Strategie 2 - Miskennen van je gevoel
Een andere veelvoorkomende strategie is proberen de binnenbocht te nemen. In plaats van te rouwen, verbrand je alle schepen achter je en stort je je zo snel mogelijk in nieuwe avonturen. Alleen zijn is voor jou niet weggelegd en dan is er nog de angst dat je alleen overblijft. Dus stort je je in het uitgaansleven, scrollt uren door dating apps of zoekt andere manieren om nieuwe mannen te ontmoeten. Maar daarmee ga je voorbij aan het verlies van degene aan wie je je de afgelopen maanden of jaren hebt gehecht. En ook ontzegt je jezelf de kans om te zien wat deze relatie voor je heeft betekent en wat je hiervan hebt geleerd.
Een kwestie van tijd voor diepe wonden gaan stinken
Een verbroken relatie kan als effect hebben dat je je gekwetst voelt. Dat je vertrouwen in anderen of in jezelf is beschadigd. Dat je woede, angst of frustratie voelt. Gevoelens die zo intens kunnen zijn, dat je bitter wordt of bang bent om ze toe te laten. Omdat ze overweldigend zijn of je niet weet of en hoe je ze kunt beheersen. 
Maar als de wond uit een eerdere relatie niet voldoende is geheeld, dan is de kans groot dat het je volgende relatie besmet. Je neemt je wantrouwen, boosheid of bitterheid onbewust mee als ballast in een nieuwe relatie. Daarmee doe je jezelf en vooral ook de ander tekort. Het vraagt om innerlijk werk om te rouwen, om betekenis te geven en om jezelf weer vanuit hersteld vertrouwen te kunnen openstellen voor een nieuwe partner.
Heling vraagt naast tijd vooral om rouw en reflectie
Tijd heelt alle wonden, zeggen ze. En pijnlijke ervaringen maken plaats voor nieuwe herinneringen Maar voor een volledige en gezonde heling is meer nodig. Rouw gaat over accepteren en onder ogen zien wat er nu is. Dat deze relatie voorbij is en daarmee mogelijk ook alle dromen en doelen die jij of jullie samen hadden. 
Hoe een rouwproces verloopt is voor iedereen anders. Er is geen vaststaande periode of structuur voor, maar wat wel voor iedereen geldt is dat het gaat over jezelf toe te staan te voelen wat er is. Dat alle teleurstelling, opluchting, boosheid of verdriet er mag zijn en niet hoeft te worden verhuld achter een masker van onverschilligheid. 
Waarom je juist wilt reflecteren
Naast rouw vraagt heling ook om zelfreflectie. De blik naar binnen en stilstaan bij wat de ander en de relatie voor jou betekend hebben. We kiezen onze partners deels op basis van wat ons bekend is. Gedrag of patronen die we herkennen uit ons gezin van herkomst. Daarmee raak je soms zomaar verstrikt in oude, ineffectieve patronen. Denk aan een relatie gebaseerd op wantrouwen, leugens of onveiligheid. Een relatie waarin de balans tussen geven en nemen is verstoord of waarin je niet jezelf kunt zijn. De enige manier om dit patroon te doorbreken en in een volgende relatie te voorkomen, is door de tijd te nemen voor introspectie.
Zelfreflectie helpt je om met wat afstand naar jezelf, de ander en de dynamiek te kijken zodat je hiervan kunt leren. Niet om jezelf om de oren te slaan met wat je niet goed hebt gedaan. Maar met een milde blik naar jezelf en de ander. Wat waren de mooie, waardevolle momenten? Welke momenten hebben je geraakt? Wat heb je geleerd is deze relatie? Hoe heeft deze relatie bijgedragen aan jouw ontwikkeling? En wat neem je hieruit mee voor de toekomst?
Door de tijd te nemen om te helen, gun je jezelf ook de tijd om te groeien. Zodat de intensiteit van de pijn of het verdriet (of wat er ook is) kan afnemen. En zodat je in een volgende relatie het beste van jezelf kunt geven.
Vijf manieren om het helingsproces door te gaan:
  • Schrijf een brief aan je ex of aan jezelf. Beschrijf wat de relatie voor jou heeft betekent. Je hoeft de brief niet te versturen, het gaat om het proces van woorden geven aan hoe jij terugkijkt op de mooie en minder mooie momenten in de relatie.

  • Sta stil bij jouw rol als partner. Welke eigenschappen die je in deze relatie hebt ingezet maken je trots. Wat zou je een volgende keer graag anders doen. Wat betekent dit voor hoe je verder gaat?

  • Praat erover met mensen in je omgeving. Geef daarbij aan wat jij nodig hebt. Een luisterend oor, iemand die je vasthoudt, een milde blik omdat je vooral streng naar jezelf toe bent, of iets anders.

  • Soms heb je nog vragen of dingen die je de ander wilt teruggeven. Iets wat nodig is om de relatie te kunnen afsluiten. Dan kan het zinvol zijn om nog een laatste keer af te spreken. Bereid het gesprek voor en zet voor jezelf twee intenties. Eén voor wat je uit het gesprek hoopt te halen. En een tweede voor het hoogst haalbare als de eerste intentie niet lukt.

  • Kom je er zelf niet uit, dan kun je hiervoor ook professionele hulp zoeken. In een vrijblijvende kennismaking kunnen we onderzoeken waar je vastloopt en wat ik voor je kan betekenen.

Je las een artikel van Gay Men Coaching

Reageren mag altijd - en delen uiteraard ook

Waar ik je graag bij help:
  • Cursus zelfliefde - Leer stap voor stap hoe je een positief zelfbeeld opbouwt.
  • Mannengroep - Ontdek hoe andere homomannen met thema's als intimiteit en seksualiteit omgaan.
  • Coming-out programma - Als je voor, tijdens of na je coming-out wel wat steun kan gebruiken.
  • Individuele coaching - Als je de relatie met jezelf of anderen wilt verbeteren.
En verder:
Volg me op:
Created with