Intimiteit en dating apps; gaat dat überhaupt samen?

Oct 1 / Rene Luisman
‘Ik mis de tijd dat ik gewoon nog een leuke vent in de kroeg tegenkwam’, verzucht mijn klant. ‘Op dating apps is iedereen zo uitgesproken. Ergens benijd ik deze mannen die direct kenbaar maken wat ze wel of niet zoeken. Voor mij gaat het in eerste instantie om de klik. Maar als ik voorstel om eerst wat te gaan drinken, haken ze meestal direct af.’

Dating apps. Het aanbod is groot. Scruff, Bullchat, Grindr, Recon of Romeo. Een snelle sexdate, iemand die je (seksuele) interesses deelt of je prins op het witte paard. Een datingapp is voor veel mannen de plek om je zoektocht te starten. 

Maar is een dating app ook the place to be als je zoekt naar intimiteit? Een goed gesprek, een knuffel of iemand bij wie je je gesteund voelt. Het is woensdagochtend kwart voor negen. Ik neem de proef op de som. 

Onder de gebruikersnaam ‘intimiteit020 / op zoek naar een goed gesprek’ stort ik me in een willekeurige dating app. Het eerste wat me opvalt is de seksuele positie die de meeste gebruikers in hun titels vermelden. Net als de leeftijd of de grootte van de penis. Aangevuld met een seksuele voorkeur als bare, behaard of dominant. In de profieltekst staan vervolgens de stats en omschrijvingen als into sleazy fun, chems friendly, chat, rol, whatever. Informatie die gericht is op het zo snel en gericht mogelijk scoren van een date die matcht met je seksuele interesses. 

Zo zijn er alleen al op deze app honderden mannen in de regio van Amsterdam op zoek naar seks. Om kwart voor negen op een doordeweekse dag. Zijn deze mannen enkel en alleen op zoek naar seks of ligt er een diepere behoefte achter?

Laat ik voorop stellen dat er wat mij betreft helemaal niks mis is met datingapps. Zoek je contact met andere mannen voor seks of plezier, dan is dit een snelle en vaak effectieve manier. Maar het is ook de plek waar de zoektocht naar intimiteit en seksualiteit soms met elkaar verward worden. 
De meeste mensen hebben behoefte aan intimiteit en aan seksualiteit. Ook in deze volgorde. Intimiteit heeft te maken met het aanraken van je grenzen, seksualiteit gaat over het opgeven van je grenzen. Beide begrippen lijken op elkaar, maar seksualiteit zonder intimiteit levert een ander soort aandacht op. Intimiteit gaat namelijk ook over je veilig voelen. Je durven open te stellen, aftasten hoe jij je verhoudt tot de ander om vandaaruit je plek in te bepalen. En dat gaat makkelijker als je in contact staat met je gevoelens en emoties. Zodat je kunt voelen wat je werkelijke behoefte is en dit ook aan de ander kenbaar kunt maken.

Terug naar de dating apps. Terwijl ik steeds meer twijfel of intimiteit en datingapps wel samen gaan, word ik aangesproken door een man. En al snel volgt er nog een. Twee mannen die gewoon even zin hebben in een goed gesprek. 

We praten over wat intimiteit voor ieder van ons betekent. Dat intimiteit voor iedereen iets anders is. Echt luisteren, eerlijk zijn, elkaar aanvoelen, de ander accepteren zonder dat je direct van alles verwacht. Over hoe fijn het is als er iemand echt naar je luistert en dat je je onvoorwaardelijk gezien voelt. Dat het niet vanzelfsprekend is dat je dit van huis uit hebt meegekregen of dat je hier met andere mannen over te praten. En een van de mannen deelt zelf dat hij graag meer intimiteit zou willen dan er nu op dit moment in zijn leven is.

Eerlijk is eerlijk, de chat verrast me. En het overvalt me ook. Want op het moment dat de mannen vragen stellen, worstel ik met hoeveel ik van mezelf laat zien. Online zoeken naar een seksdate voelde voor mij eigenlijk altijd als een spel. Een spel waarin je recht op je doel afgaat en de dingen soms net iets mooier maakt. Maar als ik een gesprek over intimiteit wil, vraagt dit dat ik ook mezelf inbreng. En zodra ik dit serieus neem, blijkt al snel dat je via een datingapp prima een gesprek over intimiteit kunt hebben. 

Is je doel om echte intimiteit en verbinding te creëren, dan is er meer nodig dan enkel een duidelijke gebruikersnaam of profieltekst. Het vraagt erom dat je vanaf het eerste contact je kwetsbaar durft op te stellen. Dat is online niet anders dan in het echte leven. Door te luisteren en vragen te stellen. Door te voelen wat er bij je geraakt wordt en wat je nodig hebt. En deze gevoelens en emoties bespreekbaar te maken. Daarmee nodig je de ander indirect uit om hetzelfde te doen. Want intimiteit werkt het beste als het van twee kanten komt. 
​Verlang je naar meer intimiteit?

Onderzoek eens voor jezelf:
  • Hoe en waar ontmoet je gewoonlijk de mannen met wie je uitgaat?
  • Als je aan het daten bent, zoek je dan seks of verlang je ook naar een mate van intimiteit?
  • Spreek je dit uit off laat je het afhangen van de situatie of van de ander?
  • Hoeveel weet je over de mannen met wie je uitgaat voordat je voor het eerst afspreekt? En hoeveel deel je daarbij over jezelf?
  • In hoeverre sta je jezelf toe om je gevoelens, behoeften en grenzen te uiten?
  • En als je dit moeilijk vindt, wat helpt je dan om je open te stellen voor de ander? Heb je iets van jezelf of de ander nodig dat het makkelijker maakt?

Je las een artikel van Gay Men Coaching

Reageren mag altijd - en delen uiteraard ook

Waar ik je graag bij help:
  • Cursus zelfliefde - Leer stap voor stap hoe je een positief zelfbeeld opbouwt.
  • Mannengroep - Ontdek hoe andere homomannen met thema's als intimiteit en seksualiteit omgaan.
  • Coming-out programma - Als je voor, tijdens of na je coming-out wel wat steun kan gebruiken.
  • Individuele coaching - Als je de relatie met jezelf of anderen wilt verbeteren.
En verder:
Volg me op:
Created with