Vier manieren om zelfvertrouwen op te bouwen

Mar 21 / Rene Luisman
Je seksuele oriëntatie zegt in principe niets over gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen of zelfbeeld. Maar wanneer je worstelt met seksuele geaardheid, dan gaat dat vaak samen met onzekerheid over wie je bent en hoe je op anderen overkomt. 
Het is heel normaal om af en toe onzeker te zijn over je lichaam, vooral als je te maken hebt met sociale druk en schoonheidsidealen. Het wordt echter een probleem wanneer het je ervan weerhoudt om sociale activiteiten te ondernemen en hiervan te genieten. 
Wanneer je onzeker bent over je lichaam, dan is je eerste neiging wellicht om er alles aan te doen om het te veranderen. Om met sporten en voeding een stap dichter bij je ideale lichaam te komen. Maar het hebben van een perfect lichaam is geen garantie voor een gelukkig leven. Het is veel belangrijker om te streven naar een gezond lichaam en geest, en om te leren om van jezelf te houden, precies zoals je bent.

Met deze vier manieren bouw je aan je zelfvertrouwen:

1. Waardeer je lichaam voor wat het doet

Ieder lichaam is uniek. Probeer te focussen op de positieve aspecten van je lichaam. Maak een lijst van de dingen die je lichaam allemaal kan en wat het voor je doet. Zo verschuif je de aandacht van hoe je eruit ziet, naar wat je lijf kan en doet. Door deze positieve eigenschappen keer op keer te benadrukken, leer je om je lijf meer te waarderen en verandert op de termijn de relatie met jezelf. 

2. Focus op een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl helpt bij het verbeteren van je lichaamsbeeld en het verhogen van je zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld door regelmatig te bewegen, te ontspannen en het eten van voedzaam voedsel. Een gezonde levensstijl draait niet alleen om het uiterlijk, maar ook om het verbeteren van je algehele gezondheid en welzijn. En door goed voor jezelf te zorgen neemt je gevoel van eigenwaarde toe.

3. Omring jezelf met positieve mensen

Ga om met mensen die je ondersteunen en waarderen om wie je bent. Vermijd mensen die negatief zijn en bij wie je je onzeker voelt. Door tijd door te brengen met mensen die je aanmoedigen en je helpen te groeien, kun je elkaar helpen om het beste in jezelf naar boven te halen. Bijvoorbeeld door je doelen te delen en te bespreken hoe je elkaar hierin kunt steunen.

4. Wees vriendelijk voor jezelf

Het is makkelijk om kritisch op jezelf te zijn. Om jezelf te vergelijken met anderen en jezelf af te straffen om je tekortkomingen. Voor sommige mensen helpt dit om jezelf uit te dagen om beter te worden, maar bij de meeste mensen voedt het vooral je onzekerheid. Beter wees je vriendelijk naar jezelf toe en probeer je begripvol naar je fouten en imperfecties te kijken. Iedereen maakt fouten; dat maakt je nog geen minder mens. Juist van je fouten kun je leren.

Onthou dat je mooi bent zoals je bent en dat je het waard bent om van te houden!

Je las een artikel van Gay Men Coaching

Reageren mag altijd - en delen uiteraard ook

Waar ik je graag bij help:
  • Cursus zelfliefde - Leer stap voor stap hoe je een positief zelfbeeld opbouwt.
  • Mannengroep - Ontdek hoe andere homomannen met thema's als intimiteit en seksualiteit omgaan.
  • Coming-out programma - Als je voor, tijdens of na je coming-out wel wat steun kan gebruiken.
  • Individuele coaching - Als je de relatie met jezelf of anderen wilt verbeteren.
En verder:
Volg me op:
Created with