De vijf grootste frustraties van online daten en hoe je de kans op een succesvolle match vergroot

Aug 1 / Rene Luisman
Dating-apps hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop wij mannen elkaar ontmoeten. Ze brengen behoorlijk wat uitdagingen met zich mee, vooral voor homomannen die op zoek zijn naar zinvolle connecties.
Waar flirten zo’n twintig jaar geleden vooral gebeurde in rokerige kroegen, op neonverlichte dansvloeren en achterafgelegen ontmoetingsplaatsen, scrollen we nu eindeloos naar links en rechts in de hoop mister right te vinden. Dat brengt de nodige frustraties en uitdagingen met zich mee. In dit artikel beschrijf ik vijf frustraties en hoe je het spel kunt veranderen om zo de kans op een succesvolle match te vergroten.
Empty space, drag to resize

Frustratie 1: Emotionele vermoeidheid

Tijdens het swipen maakt ons brein endorfine, adrenaline en dopamine aan. Dit geeft een prettig gevoel en maakt dat je door wil swipen. Met elk nieuw profiel wakkert de hoop aan dat dit ‘m wel eens kon zijn. Of toch niet. 

De constante stroom van profielen, gesprekken, en potentiële matches biedt een tijdelijke afleiding. Maar het voldoet vaak niet aan de diepere emotionele behoeften en verlangens als je op zoek bent naar echte verbinding. Op lange termijn zorgt het voor een groter gevoel van eenzaamheid en isolatie en wordt de stap om in het echte leven of iemand af te stappen alleen maar groter. En als je regelmatig wordt teleurgesteld dan voel je je mogelijk ontmoedigd of cynisch ten opzichte van de liefde.

Game changer: Bepaal je intentie

Vraag jezelf af met welke intentie je op dating-apps zit. Zoek je seks? Wil je nieuwe mensen leren kennen? Is het een vorm van tijdverdrijf? Of verlang je naar verbinding en hoop je op een nieuwe liefde? Je intentie is bepalend voor waar je zoekt en hoe je je profileert. Is een dating-app überhaupt wel de juiste plek voor wat je zoekt? Of doe je er beter aan om via een plaatselijke bar of een platform als Meet-up op zoek te gaan naar activiteiten waarbij je andere mannen leert kennen. 

Frustratie 2: Gebrek aan duidelijke bedoelingen

Sommige mannen zoeken naar een oprechte connectie of potentiële partner, terwijl anderen op zoek zijn naar een spannende chat of bevestiging. Het ontbreken van duidelijke communicatie over verwachtingen leidt vaak tot misverstanden en frustratie. Gesprekken die in de basis al weinig kans hebben om tot iets wezenlijks te leiden, voelen meestal als een verspilling van tijd en emotionele energie.

Game changer: Wees helder in wat je zoekt

Nu je je intentie weet, is het tijd om je eigen profiel eens kritisch te bekijken. Wat deel je over jezelf en over wat je zoekt? Wat straalt je foto uit? In hoeverre ben je open over jouw verwachtingen? En welke vragen stel je aan de ander om zijn verwachtingen helder te krijgen? Als je duidelijkheid van de ander wilt hebben, dan helpt het als jij ook duidelijk bent over jouw bedoelingen. 

Frustratie 3: Korte, zinloze gesprekken

Hey! Wat zoek je? Ben je top, bottom of versa? Veel gesprekken op apps als Scruff, Grinder en Planet Romeo zijn kort en seksueel georiënteerd. Zoek je meer dan alleen een vlugge seksdate, dan voelt het mogelijk dat deze korte gesprekken zinloos zijn en nergens toe leiden.

Game changer: Blijf trouw aan jezelf

Zo’n doelgerichte chat is handig als je zoekt naar seks. Jullie weten snel of er op seksueel gebied een match is. En zo niet, dan verspil je geen tijd aan eindeloze chats. Maar als je zoekt naar een connectie, dan doe je er beter aan om een dergelijke chat te vermijden. Hoe verleidelijk het soms ook is. De seksgedreven focus overschaduwt andere eigenschappen, zoals gedeelde waarden en interesses. Voorkom dat je een rol aanneemt in de hoop daarmee te voldoen aan wat de ander zoekt.en je open over jouw verwachtingen? En welke vragen stel je aan de ander om zijn verwachtingen helder te krijgen? Als je duidelijkheid van de ander wilt hebben, dan helpt het als jij ook duidelijk bent over jouw bedoelingen. 

Frustratie 4: De illusie van de perfecte match

Dating-apps bieden een overweldigende overvloed aan opties, waardoor de illusie ontstaat dat de perfecte match slechts een swipe verwijderd is. Deze overvloed kan ertoe leiden dat je bang bent om je droomprins mis te lopen. In plaats van investeren in het opbouwen van echte connecties, kom je terecht in een cyclus van eindeloos swipen en oppervlakkige gesprekken.

Game changer: Wees realistisch

Niemand is perfect. Soms stellen we onrealistische eisen aan de ander. In elke relatie zullen er eigenschappen zijn die je in elkaar waardeert en dingen die je misschien graag anders had gezien. Door iemand af te wijzen, bijvoorbeeld omdat je beiden bottom bent en er op voorhand al vanuit gaat dat dit niet werkt, doe je jezelf en de ander tekort. Realiseer je dat de ander zo veel meer is dan enkel een profielfoto en stats. Om de ander echt te leren kennen, moet je investeren. Door vragen te stellen, oprecht geïnteresseerd te zijn en eventuele oordelen aan de kant te zetten. 

Frustratie 5: Afgewezen worden

Een van de meest ontmoedigende aspecten van online daten is ghosting. Degene met wie je contact hebt, verdwijnt opeens waardoor jij zonder uitleg en misschien zelfs verward achterblijft. Geghost worden geeft dezelfde reactie in het brein als fysieke pijn. Je voelt je afgewezen en vraagt je af of je iets verkeerds hebt gedaan. En ondanks dat het probleem meestal bij de gosther zelf ligt, kan dit invloed hebben op je gevoel van eigenwaarde. 

Game changer: Zoek erkenning in jezelf, niet bij de ander

Laat je eigenwaarde niet afhangen van het aantal likes en berichten dat je krijgt. Wanneer de ander ineens zonder uitleg verdwijnt, dan zegt dat meer over de ander dan over jou. Er kunnen 101 redenen zijn, maar twijfel niet aan jezelf. Richt je aandacht in plaats daarvan op de dingen waar je wel invloed op hebt. Bijvoorbeeld door jezelf te vertellen dat je het jammer vindt dat het contact beëindigd is, maar dat jij het waard bent om eerlijk en oprecht behandeld te worden.

Conclusie

De oppervlakkige aard van dating-apps, gecombineerd met de angst om iets te missen en het ontbreken van duidelijke bedoelingen, kan leiden tot een cyclus van tijdverspilling en emotionele vermoeidheid. Het is belangrijk dat je datingapps benadert met realistische verwachtingen en de bereidheid om kwaliteit boven kwantiteit te stellen. Wanneer jij bereid bent om open en eerlijk te communiceren, dan voorkom je onnodige frustraties en teleurstellingen. Met een flinke dosis doorzettingsvermogen en een positieve instelling vergroot je de kans om gelijkgestemden te vinden. 

Je las een artikel van Gay Men Coaching

Reageren mag altijd - en delen uiteraard ook

Waar ik je graag bij help:
  • Cursus zelfliefde - Leer stap voor stap hoe je een positief zelfbeeld opbouwt.
  • Mannengroep - Ontdek hoe andere homomannen met thema's als intimiteit en seksualiteit omgaan.
  • Coming-out programma - Als je voor, tijdens of na je coming-out wel wat steun kan gebruiken.
  • Individuele coaching - Als je de relatie met jezelf of anderen wilt verbeteren.
En verder:
Volg me op:
Created with