In elke relatie is er wel eens gedoe. Of het nu een vriendschappelijk, professionele of liefdesrelatie is. Relaties gaan samen met ergernissen. Wat je in eerste instantie in iemand waardeert, kan zo ineens omslaan in frustratie. En hoe langer je wacht met het uiten van je emoties, hoe meer het de relatie kan schaden.
Denk aan een collega die geen verantwoordelijkheid neemt, waardoor jij haar werk mag opknappen. Een vriend die voor de zoveelste keer afzegt, zodat je twijfelt wat de vriendschap voor hem betekent. Of je partner die het altijd beter lijkt te weten, wat maakt dat jij voortaan maar je mond houdt.
Drie veelvoorkomende situaties die gevoelens van teleurstelling, frustratie of zelfs boosheid kunnen oproepen.
Wat is jouw strategie: negeren of je uitspreken?
De eerste keer dat je je aan het gedrag van de ander irriteert, is de impact meestal niet zo groot. Maar elke keer dat het opnieuw gebeurt, neemt de frustratie toe.
Op zo’n moment kun je twee dingen doen:1. Je geeft op dat moment uiting aan je gevoel; of
2. Je spreekt je niet uit en slaat je gevoelens op.
Redenen om je niet uit te spreken
Of je gevoelens wel of niet uit hangt af van de situatie en welke belangen er spelen. Wat wordt er in je geraakt en is dit het waard om mogelijk een conflict aan te gaan. Want dat is waar we onbewust vaak bang voor zijn. Dat als je jezelf uitspreekt er gelijk onenigheid komt.
Je keuze om je wel of niet te uiten wordt ook beïnvloed door hoe je dit in je gezin van herkomst hebt geleerd. Al van jongs af aan leer je welke emoties wel en niet geoorloofd zijn. Welke emoties werden getoond en aangemoedigd? En welke emoties werden veroordeeld of bekritiseerd?
Zo groeien veel jongens op met de boodschap dat huilen of je kwetsbaarheid tonen een teken van zwakte is. Het gevolg is dat je je ware gevoelens opzij zet en ander gedrag laat zien. Misschien word je boos, maak je een sarcastische opmerking, lach je het weg of word je heel rationeel. Maar het echte gevoel wordt op dat moment onderdrukt.
Het effect van gevoelens onderdrukken
Ga je een conflict met de ander uit de weg, dan ontstaat er vroeg of laat een innerlijk conflict. Door je gevoelens en emoties te ontkennen en te onderdrukken, sla je ze op in je lichaam. Vergelijk het met een spaarkaart. Zo kan iemand 'woede-zegels' sparen in plaats van zijn woede te uiten. Of elke keer dat je je niet gehoord voelt, sla je deze ervaring intern op en word je wat onverschilliger. Jouw mening doet er blijkbaar niet toe.
