Wat maakt coaching voor homomannen uniek?

May 11 / René Luisman
De vraag kwam van een heteroman. Hij zag mijn website voorbij komen en begreep niet waarom homo’s op een andere manier gecoacht worden. En om te voorkomen dat zijn fantasie op hol sloeg besloot hij met enige aarzeling om de vraag aan me voor te leggen.
Hoe reageer je wanneer je ontdekt dat je homo bent?
Stel je eens voor dat je een jongen van een jaar of twaalf bent. Je staat aan het begin van de pubertijd. Je lichaam verandert en je ontdekt dat je je aangetrokken voelt tot andere jongens en mannen. Om je heen is de norm dat je op vrouwen valt. Je vader, je opa en je klasgenoten. Ze zijn jouw rolmodel als het gaat om hoe een man zich gedraagt en wat er van hem verwacht wordt. 

Maar jij voelt je anders. Misschien ben je rustiger, creatiever of gevoeliger. Eigenschappen die men associeert met vrouwelijk zijn. En de twijfel slaat toe. Is er iets mis met je? Kunnen mensen het aan je zien? En ben je nog welkom als je deze kant van jezelf laat zien? De angst of schaamte die je voelt maakt dat je je ontdekking in eerste instantie angstvallig verborgen houdt. 

Dan komt er eindelijk dat moment waarop je voldoende moed bij elkaar hebt geschraapt om het je ouders, vrienden en familie te vertellen. In het gunstige geval accepteren zij het en voel je je opgelucht. Maar vaker heeft je omgeving tijd nodig om aan dit idee te wennen. Ze willen jou beschermen of zijn bang hoe de buitenwereld reageert. En om confrontaties uit de weg te gaan pas je je gedrag opnieuw aan.
Na je coming-out is dit toch opgelost? 
Ieder mens heeft als volwassene de taak om te onderzoeken welke delen van jezelf echt zijn. En welke delen je gevormd hebt om jezelf te beschermen. Voor homomannen is deze taak extra uitdagend omdat je meestal al jong tot de conclusie komt dat het onveilig is om bepaalde kanten van jezelf te laten zien. En zodra je eenmaal uit de kast bent gekomen wil je deze periode zo snel mogelijk achter je laten en je vrijheid vieren. Maar welke sporen laat het na als je jarenlang delen van jezelf verborgen hebt gehouden?
Wat is de impact op je volwassen leven?
Veel van de mannen in mijn praktijk geven aan dat ze een grote behoefte hebben aan bevestiging. De bevestiging dat ze goed genoeg zijn. Zelf zien ze vooral wat er anders of beter kan. De man die je wilt zijn, overschaduwt het beeld dat je van jezelf hebt. En omdat je aan jezelf twijfelt, zoek je deze erkenning bij je partner, familie, vrienden of collega’s. Het gebrek aan zelfacceptatie brengt een voortdurende onrust met zich mee. 

Je voelt mogelijk een enorme drang om jezelf te bewijzen. Je bent continu op zoek om nieuwe kennis te vergaren uit boeken en studies. Of je haalt je status uit promotie en dure spullen. Maar onder de oppervlakte voel je je leeg en eenzaam.

De overtuiging dat je niet genoeg bent is pijnlijk. Om dit niet te hoeven voelen zijn veel homomannen het contact met hun lijf kwijtgeraakt. Want vanuit je hoofd heb je grip op je emoties en kun je snel beoordelen of de situatie veilig is. Tegelijkertijd maakt dit het lastig om je echt te verbinden met anderen omdat ze je niet kunnen peilen of niet begrijpen wat je echt ervaart. 
Wat heb je dan aan coaching?
Als coach leer ik je om het contact met je gevoelens en emoties te herstellen. Dit is in het begin soms overweldigend. Want met de angst en schaamte komt er soms ook boosheid of verdriet naar boven. Waar komen deze gevoelens vandaan en wat vertellen ze je? Door je emoties toe te laten komt ook je werkelijke behoefte naar boven. Datgene wat je ooit zo hebt gemist en waar je nu zo naar verlangt. 

Je onderzoekt de oordelen die je over jezelf hebt gevormd en hoe deze je leven beïnvloeden. Door je te focussen op je positieve eigenschappen ontstaat er een andere kijk op jezelf. Dit is een proces waarin je op je kwetsbaarst bent. Dan helpt het als je in een veilige omgeving bent bij iemand die begrijpt hoe het is om delen van jezelf uit te sluiten. Die je de ruimte geeft om je verhaal te doen. En je aanmoedigt om jezelf te laten zien. Ook de kanten waar je je misschien voor schaamt. 

Je las een artikel van Gay Men Coaching

Reageren mag altijd - en delen uiteraard ook

Waar ik je graag bij help:
  • Cursus zelfliefde - Leer stap voor stap hoe je een positief zelfbeeld opbouwt.
  • Mannengroep - Ontdek hoe andere homomannen met thema's als intimiteit en seksualiteit omgaan.
  • Coming-out programma - Als je voor, tijdens of na je coming-out wel wat steun kan gebruiken.
  • Individuele coaching - Als je de relatie met jezelf of anderen wilt verbeteren.
En verder:
Volg me op:
Created with