Zes manieren om zeker te weten dat je relatie over is (en dat er niks meer te redden en/of te leren valt)

Aug 28 / Rene Luisman
Waar in het begin van je relatie alles spannend en opwindend is, komt er soms een moment dat het niet meer gaat. Door de relatie tijdig te beëindigen, voorkom je een hoop ellende, drama en verbitterdheid. Maar hoe weet je zeker dat er niets meer te redden of te leren valt?
Er kunnen tal van redenen zijn waarom het tijd is om uit een relatie te stappen. Jij of hij is vreemdgegaan, de seks tussen jullie werkt niet, je bent verliefd op iemand anders, jullie leven is een sleur, er is continu gedoe of je bent gewoon uit elkaar gegroeid. 
Wat er eerst ook tussen jullie was, het is er niet meer. Geen magie, geen aantrekkingskracht en al helemaal niet het verlangen om samen oud te worden. Het liefste ga je vandaag nog weg, maar iets houdt je tegen. En vaak is dat angst.
Je bent bang om alleen te zijn
Je bent bang dat er nooit meer iemand van je houdt
Je bent bang dat hij er kapot van is
Je bent bang om jullie gezamenlijke vrienden te verliezen
Je bent bang dat je je kat, hond of huis kwijtraakt
Je bent bang hoe je vrienden reageren
Je bent bang de verkeerde keuze te maken
Of je bent bang om het gesprek aan te gaan
En ondanks dat je gevoel zegt dat het beter is om te gaan, blijf je.
Wat ik regelmatig zie in relaties tussen mannen is dat wat eigenlijk gezegd moet worden niet wordt uitgesproken. Omdat het lastig is om de juiste woorden te vinden, omdat je elkaar niet wilt kwetsen of omdat je allang de hoop hebt opgegeven dat het beter wordt. Met als gevolg dat jullie beiden ontevreden of ongelukkig zijn. En jullie steeds verder uit elkaar groeien totdat een van beiden besluit dat het genoeg is geweest.  
Niemand kan voor jou bepalen wanneer het moment is gekomen om je relatie te beëindigen. Wat helpt is om afstand te nemen en realistisch te zijn.
Deze zes manieren helpen je daarbij: 
1: Maak de balans op
Soms wordt het verlangen om weg te gaan aangewakkerd door de angst om een betere optie mis te lopen. Realiseer je dan dat niemand perfect is, in elke relatie heb je samen werk te doen. Zelfs de knapste man heeft eigenschappen waar je je vroeg of laat aan rot irriteert. Denk terug aan het moment dat je verliefd werd op je huidige vriend of man. Groot kans dat wat je eerst zo aantrekkelijk vond, je nu mateloos frustreert. Kun je ondanks alles wat er in jullie relatie ontbreekt ook zien wat er wel is? Schrijf het op en maak de balans op. 
2:Onderzoek je eigen aandeel
Emoties vertroebelen je blik. Een ruzie wordt in je hoofd een ware veldslag, met je partner als vijfkoppig monster. En het enige dat je op dat moment wilt is, in het minst erge geval je gelijk halen, en in het ergste geval dat hij net zo of wellicht erger lijdt dan jij. 
Maar kijk eens kritisch naar je eigen aandeel in de relatie. Wat doe jij als het moeilijk wordt? Loop je weg als dingen niet gaan zoals je wilt? Mogelijk een oud mechanisme om jezelf te beschermen, maar de volwassen jij kan beter. Is er iets dat je nog kunt doen wat een gunstig effect op jullie dynamiek zou hebben? Denk aan de beste versie van jezelf. Hoe zou je reageren als je redelijk, liefdevol, krachtig, wijs en dankbaar zou zijn?  
3: Breng de scenario's in kaart
Breng de consequenties in kaart van de verschillende acties die je kunt ondernemen. Beschrijf van elke actie wat je motivatie is, welk verlangen hierachter zit, wat je angsten zijn, wat je te verliezen hebt en wat er te winnen valt. Weeg vervolgens de verschillende scenario’s tegen elkaar af. Welke scenario’s vallen af, waar twijfel je over en waar zit de meeste energie op? 
4: Ga het eerlijke gesprek aan 
Stop met medelijden te hebben met jezelf of de ander.
Pak de regie terug over jouw relatie, toon verantwoordelijkheid en ga het gesprek aan om te zien of er een laatste kans is dat jullie er samen uitkomen. Leg alles eerlijk op tafel en geef aan wat jij graag anders wilt zien. Vraag ook hoe je partner hiernaar kijkt. Wellicht overval je hem en heeft hij even de tijd nodig om zijn standpunt te formuleren. Bespreek ook wat de consequentie is als er niks verandert en of dit is wat jij of jullie willen.
5: Praat erover met anderen 
Bijvoorkeur iemand van buitenaf die je wel vertrouwd, maar die niet tot jullie gezamenlijke vriendkring hoort. Want diegene zal dit gesprek hoogstwaarschijnlijk onthouden, ook als jullie het allang weer hebben bijgelegd. En dat wil je niet. Wat je wel wil is dat iemand objectief naar je luistert en je zonder emotionele lading teruggeeft wat hij of zij hoort. 
6: Maak een sprong in de tijd
Stel jezelf voor dat je een jaar verder bent en terugkijkt op dit lastige moment. Wat zou je willen dat je dan had gedaan? Ga ervoor. Ook als het nu pijnlijk, confronterend of ongemakkelijk is. 
En onthoud dat als je besluit om te gaan, dan is dat helemaal oké. Vertrouw op je gevoel. En handel naar de man die je wilt zijn.

Je las een artikel van Gay Men Coaching

Reageren mag altijd - en delen uiteraard ook

Waar ik je graag bij help:
En verder:
Volg me op:
Created with